Skeeleren

Skeeleren, of inline-skaten (Engels), is een sport waarbij je jezelf voortbeweegt op skeelers door zijwaarts af te zetten.
De sport komt voort uit het rolschaatsen, maar wordt tegenwoordig in Nederland meer gezien als zomerse tegenhanger van het schaatsen.
Alhoewel steeds meer atleten zich toe gaan leggen op het skeeleren als hoofdsport en juist schaatsen als tweede sport gaan zien.

Van skeeleren naar schaatsen

Wereldwijd is het skeeleren ook een grotere sport dan schaatsen, zo zijn er bij wereldkampioenschappen inline-skaten ook veel meer deelnemende landen dan bij de wereldkampioenschappen schaatsen.

Echter omdat het skeeleren geen Olympische sport is hebben veel grootheden uit het inline-skaten toch de overstap naar de schaats gemaakt en niet zonder succes.

Geschiedenis van het skeeleren

Rond het jaar 1700 werd door een onbekende Nederlander al het ijzer van een schaats vervangen door houten cilinders om in de zomer te kunnen “schaatsen”.

In 1818 werd voor het eerst skates met echte wielen gebruikt tijdens een balletuitvoering in Berlijn. De bedenkers wilden het laten lijken alsof de ballerina’s over ijs gleden.

In 1824 werd patent aangevraagd op skeelers met 5 wielen door een onbekende Fransman genaamd Petibledin, maar pas in 1884 werden de eerste inline-skates met lagers ontwikkeld wat een grote sprong voorwaarts betekende.

In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw werden voor het eerst wielen van kunststof gebruikt dit kwam vooral het rijcomfort ten goede.

Skeeleren in Nederland

In Nederland wordt het skeeleren steeds groter, sinds de opkomst van toppers als de gebroeders Mulder en bij de vrouwen Manon Kamminga stijgen de ledenaantallen van de skeelerverenigingen in ons land snel en komen er in rap tempo meer banen bij.

Maar ook voor de recreatieve skeeleraars is er genoeg te doen in ons land met jaarlijks ruim 50 georganiseerde toertochten door heel Nederland. Natuurlijk kun je ook gewoon je skeelers onderbinden en je eigen rondje rijden om lekker fit te blijven.

Contact

Copyright © 2022 - De Zilveren Schaats.